מחלת קרוהן הינה מחלה אוטואימונית כרונית, כלומר מחלה לכל החיים שבה הגוף תוקף את עצמו.
יש אנשים שאצלם המחלה רדומה מרבית הזמן, כאלו שסובלים מהתפרצויות לעיתים נדירות, ויש כאלו שהמחלה אצלם פעילה כמעט לא הפוגה.
מחלת הקרוהן שייכת לקבוצת מחלות הנקראות מחלות מעי דלקתיות המתאפיינות בנוכחותה של דלקת כרונית הפוגעת ברירית של מערכת העיכול.
שכיחותה של מחלה זו נעה בין 3 ל-14 לכל 100,000 נפשות באוכלוסייה העולמית מדי שנה, וישראל בעלת שיעור השכיחות הגבוה ביותר.
נראה את הופעת המחלה לרוב בגילאים 15-30 או 60-80.
מחלת הקרוהן יכולה לפגוע לכל אורך מערכת העיכול, מהפה ועד לפי הטבעת ובמרבית המקרים ניתן לראות פגיעה בחלקו הסופי של המעי הדק.
ברוב המקרים המחלה מתבטאת באופן לא רציף לכל אורך המעי והיא יכולה לפגוע בכל שכבות דפנות המעי.
ההנחה המקובלת כיום, שאוששה במספר רב של מחקרים, היא שהמחלה נובעת משילוב של גורמים: גנטיקה, מערכת החיסון וסביבה.
תסמיני המחלה:
התסמינים משתנים בהתאם לאזור במערכת העיכול שנפגע מהמחלה
• המחלה גורמת אצל רוב החולים לדלקת של המעי הדק. פגיעה זו עלולה לגרום לשלשולים,חום, כאבי בטן,ירידה במשקל, חולשה ולפגיעה בספיגה של ויטמינים ומינרלים.
• אצל כשליש מהחולים פוגעת המחלה באזור פי הטבעת.
• אצל שיעור נמוך מהחולים ישנה פגיעה בחלק העליון של מערכת העיכול ובעיקר ימצאו כיבים בחלל הפה.
מחלה פעילה עלולה לגרום להיווצרות אבצסים בחלל הבטן שמלווים בכאבי בטן קשים וחום
דרכי טיפול במחלה :
• תרופות אנטי דלקתיות
• אנטיביוטיקה: נראה שהאנטיביוטיקה מפחיתה את כמות החיידקים ומשנה את הרכב החיידקים במעי
• סטרואידים
• טיפולים הוליסטים לקרוהן ולקוליטיס עם אפשרות להקל על החולים אמצעות צמחי מרפא ותזונה נכונה.
• טיפולים אימונו־מודולטוריים – תרופות שמדכאות את מערכת החיסון
• פרוביוטיקה. יש מחקרים המצביעים על כך שלזנים מסוימים של חיידקים פרוביוטיים עשויה להיות השפעה מיטיבה על מחלת קרוהן
• קנאביס:
במערכת העיכול יש מספר רב של קולטני קנבינואידים.
בזכות קולטנים אלו, החומרים הפעילים בקנאביס ובייחוד THC ו-CBD הראו יעילות משמעותית בהקלה על סימפטומים של מחלות אלו ואף לריפויים. חומרים אלו גורמים לשיכוך הכאב, מרגיעים עוויתות ומסדירים את פעילות מערכת העיכול. הסדרה זו של מערכת העיכול מונעת תופעות של שלשולים קשים ובחילות והקאות ומאפשרת לחולה לחזור לאורח חיים סדיר.
במחקרים נוספים נמצא כי לקנבינואידים יכולות של שיקום דופן המעי הפגועה, מה שמביא להאצת התהליך של חידוש תאי האפיתל שמרכיבים את רקמת הרירית. בזמן דלקת מתוגבר מספר הקולטנים במעיים, מה שמאפשר לאיזור להחלים מהר יותר.
במחקר שמטרתו הייתה לקבוע האם קנאביס יכול להוביל להפוגה בחולים עם מחלת קרוהן, נלקחו חולים במחלה שלא הגיבו לטיפול עם סטרואידים ותרופות אחרות, חולקו ל2 קבוצות שהאחת קיבלה קנאביס רפואי בצורת עישון פעמיים ביום והשנייה פלצבו. תוצאות המחקר הראו שיפור משמעותי בכ90% מהחולים שקיבלו קנאביס בהשוואה לכ10% מקבוצת הפלצבו.
סימפטום נוסף וחמור לא פחות שתוקף את מרבית החולים בקרוהן או קוליטיס הוא היעדר תיאבון חריף, שמוביל לירידה דרסטית במשקל, תסמיני תת תזונה וחולשה כללית. בשל הכאבים הקשים שחולים אלו חווים לאחר אכילה ובעת העיכול, נוצר אצל רבים פחד ממשי ממזון ואכילה, שמחמיר את הירידה במשקל ומחליש את הגוף. הקנאביס ידוע כמגביר ומעודד תיאבון גם בקרב חולים שלא הצליחו לאכול כמעט דבר במשך שבועות ארוכים, בדיוק כפי שהוא מסייע לחולי סרטן שמאבדים את תיאבונם בעקבות טיפולי כימותרפיה. בנוסף, ה-THC נמצא כמפחית בחילות, מה שמהווה גורם משמעותי בעידוד תיאבון החולה.
בנוסף לתסמינים הפיזיולוגיים, אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות נוטים גם לסבול יותר ממצבי דיכאון, עצבות וייאוש, בשל התמודדות עם מחלה כרונית קשה. דיכאון או אובדנות ומצבי לחץ וחרדה, ידועים כמגבירי פעילות דלקתית ועשויים להחמיר את מצבו של החולה. גם בתחום זה הקנאביס מספק מזור: שימוש קבוע בקנאביס מסייע להרגעת הנפש ושיכוך תסמיני דיכאון וחרדה..